Metaalproductenindustrie

Trends en ontwikkelingen metaalproductenindustrie

Vira Metaal maakt deel uit van de metaalproductenindustrie. Die sector heeft de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Hier bespreken we een aantal ontwikkelingen die van belang zijn voor onze opdrachtgevers.

De belangrijkste ontwikkelingen in de metaalproductenindustrie

de sector van de metaalproductenindustrieOnze sector staat niet stil. Onder druk van globalisering en automatisering wordt de metaalproductenindustrie vooral uitgedaagd om een hoogwaardig product te leveren tegen een prijs die zich kan meten in internationale vergelijkingen.

Efficiency, flexibiliteit en meedenken met de opdrachtgever staan steeds hoger op de agenda. Maar wat zijn nu de belangrijkste trends voor onze opdrachtgevers?

Hier gaan we in op een aantal zaken die een grote impact hebben op de relatie tussen opdrachtgever en metaalbewerkingsbedrijf.

Outsourcing naar verre oosten onder druk

Outsourcing naar lage lonen landen stond vele jaren hoog op de agenda bij een groot deel van de opdrachtgevers. Het is waar dat landen als China een lagere prijs konden berekenen door gebruik te maken van andere arbeidsomstandigheden en de uitbetaling van veel lagere lonen. Die trend is echter aan het omslaan.

De loonkosten stijgen en de arbeidsomstandigheden verbeteren, mede door druk van opdrachtgevers. Daarnaast zijn transportkosten hoog en aanvoerlijnen lang. Op het gebied van flexibilisering is een verre outsourcing partner een blok aan het been. Minstens zo belangrijk: een aantal van de Chinese uitbestedingspartners leveren hun eindproducten nu rechtstreeks aan de Europese markt, hun initiële opdrachtgevers daarmee buiten spel gezet.

Vandaag de dag zijn zaken als meedenken, just-in-time levering en optimale flexibiliteit minstens zo belangrijk dan een iets lagere totaalprijs af fabriek. Op dat punt verslaat de Nederlandse metaalproductenindustrie die van Azië met ruime cijfers.

Verbetering van productieprocessen metaalproductenindustrie

De laatste jaren hebben automatisering en een betere aansluiting van verschillende metaalbewerkingsprocessen geleid tot een optimaler productieproces waarbij flexibiliteit en efficiency hand in hand gaan resulterend in een lagere totaalprijs.

Slim werken is tegenwoordig de sleutel tot goedkoop werken zonder in te boeten op kwaliteit. Die trend waarbij de vakkennis van mensen wordt ondersteund door automatisering neemt steeds verder toe.

Uiteindelijk leidt dat tot een meer egale concurrentiepositie tussen verschillende landen en continenten. Gelukkig mogen we zeggen dat de Nederlandse metaalproductenindustrie hierin een leidende rol speelt.

Kleinschalige metaalbewerkingsbedrijven blijven excelleren

De Nederlandse metaalproductenindustrie bestaat uit ongeveer 11.000 relatief kleine bedrijven (90% van de bedrijven beschikt over minder dan 20 werknemers). Je zou kunnen zeggen dat die vele kleine bedrijven een efficiencyslag in de weg staan, toch is dat niet het geval. Binnen die bedrijven is veel specialistische kennis aanwezig.

Bovendien worden belangrijke metaalbewerkingsprocessen uit handen genomen door steeds beter presterende machines en processen. Ook Vira Metaal is geen groot bedrijf, daarmee blijven we flexibel en kunnen we perfect inspelen op de wensen van de klant.

Trend van vervaardiging onderdelen naar complete producten

Steeds meer komt vanuit opdrachtgevers de vraag om het gehele productieproces van metalen producten uit handen te nemen. Daar waar vroeger onze industrie vaak werd ingezet voor 1 of enkele bewerkingen wordt nu een metalen product van A tot Z vervaardigd. Dat vraagt een betere aansluiting van processen en een juiste invulling van de metaalbewerkingscapaciteit.

Meer full service gerichte outsourcing

In navolging van bovenstaand punt zoeken opdrachtgevers ook meer begeleiding bij de processen voor en na de pure metaalbewerkingsprocessen. Denk hierbij aan productontwikkeling of het meedenken bij het vervaardigen van prototypes.

Ook verpakking en transport worden steeds meer door de outsourcing partner opgepakt. Vira Metaal haakt in op die trend door een compleet pakket van services en metaalbewerkingen aan te bieden.

DIRECT CONTACT OPNEMEN VOOR EEN SCHERPE OFFERTE

Vira Metaal  gaat graag met u in gesprek over de (seriematige) productie en assemblage van uw producten. Wij bieden u altijd een scherpe offerte op maat van uw wensen.

Direct contact opnemen met Vira Metaal

VIRA METAAL: FLEXIBEL VAKMANSCHAP