Walsen in de metaalbewerking

Het walsen van staal wordt zowel als bewerkingstechniek ingezet bij de vervaardiging van producten als bij de productie van staal of stalen platen zelf. In dat laatste geval spreken we van koudgewalst of warmgewalst staal. Bij Vira Metaal zetten we koud walsen in als vervormingstechniek.

Walsen om vlak staal te buigen

Wij zetten de staalwals in om gebogen delen te vervaardigen. Denk aan ronde behuizingen, tanks, cilinders, ronde delen als deksels, schaaldelen, buizen en nog veel meer. Na het buigen worden de naden vaak gelast. Ook RVS en aluminium kan gewalst worden maar meestal gaat het bij ons om staal.


Walsen en het buigmoment

plaatbewerking walsenBij het walsen van staal of welke metaalsoort dan ook wordt gebruik gemaakt van het buigmoment van het metaal.

Het gaat daarbij om een kracht uit te oefenen op het staal die hoger is dan de elasticiteit van de metaalsoort waarbij grote verschillen bestaan tussen bijv. staal, RVS en aluminium. Ook speelt de dikte van de metaalplaat een grote rol.

Wanneer dat buigmoment is bereikt wordt de metaalplaat blijvend vervormd. In die zin is de werking vergelijkbaar met die van zetten en kanten met dat verschil dat walsen bij uitstek geschikt is voor ronde vervormingen.

 

De walstoepassingen van Vira Metaal

Wij passen het walsen van (vooral) staal toe in de serieproductie van onderdelen of productdelen voor onze opdrachtgevers. Als uitbestedingspartner kunnen wij een volledig gamma aan staalbewerkingen uitvoeren en walsen maakt daar vaak deel van uit. Vira Metaal kan staal walsen tot 1.500 mm breed.

Direct contact opnemen voor een scherpe offerte

Vira Metaal  gaat graag met u in gesprek over de (seriematige) productie en assemblage van uw producten. Wij bieden u altijd een scherpe offerte op maat van uw wensen.

Direct contact opnemen met Vira metaal

Vira Metaal: Flexibel Vakmanschap